Den Motiverende Samtale


Privat

Den motiverende samtale

Hvad er den Motiverende Samtale?

Den Motiverende Samtale (Engelsk: Motivational Interviewing, MI) blev først beskrevet i starten af 80erne af den Amerikanske Psykolog William Miller. Siden da udviklede og beskrev Miller metoden i samarbejde med den Britiske Psykolog Stephen Rollnick

MI er en samtalemetode og består af en række samtaletekniknikker til at frembringe indre motivation til forandring. Den er altså fokuseret særlige spørge-lytteteknikker til at frembringe personens egen motivation, men metoden er mere end teknik. Hjertet i metoden er den underliggende ”Ånd”, som består af fire centrale aspekter, der bør guide den professionelles arbejde med mennesket i forandring.

 



Klik her

ANNDEN_MI

Hvad skyldes manglende motivation?

En grundantagelse i metoden er, at mennesker ikke mangler motivation. Når mennesker kan føle sig umotiverede eller virke umotiverede på os som professionelle, handler det om, at de er ambivalente omkring en mulig forandring. De har altså gode grunde og argumenter, der taler både for og i mod en potentiel forandring. Det er denne ambivalens, der fastholder personen i status quo. Det er derfor heller ikke den professionelles opgave at skabe motivation eller fylde personen med gode grunde og argumenter for, hvorfor og hvordan man kan forandre sig. Motivationen er allerede tilstede i mennesket som en del af ambivalensen. MI er derfor en person-centreret og styrende metode til at udforske og afklare en ambivalens til fordel for positiv forandring.

 

Evidens og anvendelse

Siden starten af 80erne har man forsket i metoden og dens effekt. Et kendetegn ved metoden er derfor, at den hele tiden udvikler sig i takt med ny viden fra forskningen. Og selvom den oprindeligt blev udviklet inden for misbrugsbehandling som en måde at motivere til behandling, ved vi i dag, at metoden med fordel kan anvendes til at frembringe motivation hos den enkelte og i grupper inden for mange forskellige områder, bl.a.:

  • Misbrugsområdet
  • Det sociale område
  • Psykiatri
  • Sundhedsområdet (Kost, rygning, alkohol, motion, vægttab, medicinsk compliance osv.)
  • Neurorehabiliteringsområdet
  • Og mange flere…

Metoden er altså evidensbaseret. Der er publiceret mere end 3400 videnskabelige artikler om metoden, deriblandt mere en 200 randomiserede kontrollerede forsøg, som har dannet grundlag for mange metaanalyser. Metoden er bl.a. af disse grunde anbefalet af både Sundhedsstyrelsen og Socialstyrelsen i Danmark.

 


Inddragelse og indre motivation i den motiverende samtale

Undervisning i metoden

Jeg er internationalt uddannet underviser i metoden og har siden 2014 beskæftiget mig med at undervise professionelle inden for et væld af områder i metoden. Jeg har også arbejdet med implementering af metoden i både store (Kriminalforsorgen) og små organisationer (fx bosteder). Jeg er aktivt medlem af den Internationale Organisation for MI undervisere MINT, som du kan læse om her: motivationalinterviewing.org

Udover at undervise i metoden anvender jeg selv også metoden i min private praksis som psykolog. Metoden vil for mig altid være fundamentet i, hvordan jeg arbejder og møder de mennesker, jeg arbejder med – både privatpersoner og professionelle.

 

Andre dygtige undervisere i Danmark

Jeg er selv oprindeligt oplært, trænet og superviseret af Gregers Rosdahl, der har skrevet flere bøger om metoden på dansk. Du kan læse mere om ham og metoden her: www.denmotiverendesamtale.dk. Jeg samarbejder med min tidligere kollega Helene Foss omkring udvikling af undervisning. Helene underviser fuld tid i metoden. Hende kan du læse om her: www.motivationipraksis.dk. Jeg kan også varmt anbefale at kigge forbi min tidligere kollega Malenes side: motikon.dk. Malene er også MINT medlem og har gennem de senere år bl.a. dykket mere ned i, hvordan man som professionel kan arbejde med sig selv for at blive bedre til at anvende metoden. 

Ønsker du hjælp til at finde dine egne styrker og ressourcer?
Tina Haren 3

Interesseret i at vide mere?

Du er velkommen til at kontakte mig og høre nærmere om, hvordan jeg underviser og få et tilbud på oplæg, supervision eller længere uddannelser i metoden. Der er mange måder at lære MI på og implementere MI på i organisationer. Jeg vil gerne hjælpe dig og din organisation med at finde den rette løsning for lige præcis jer.

Jeg glæder mig til at tale med dig.

Tina

tlf.: 20 97 73 29

tina@haren.dk

Den Motiverende Samtale – En introduktion

Artikel af Tina Haren og Helene Foss: 

Den Motiverende Samtale er en evidensbaseret samtalemetode, der styrker den indre motivation til forandring. Metoden kaldes også ’MI’ (fra engelsk: Motivational Interviewing) og er anbefalet af både Sundhedsstyrelsen og Socialstyrelsen. 

Den professionelle anvender empatiske samtaleteknikker til at styre samtalen, så hovedpersonen får et trygt rum til at selv at tale om – og dermed få overblik over – sine egne tanker og idéer i forhold til en potentiel forandring. 

Klik på illustrationen til højre for at læse artiklen.


Skærmbillede 2019-08-30 kl. 13.58.09

Kontakt

Du er altid mere end velkommen til at kontakte mig, hvis du ønsker min hjælp eller har spørgsmål på: tina@haren.dk eller 20977329.

Adresse

Jeg har kontor centralt i København samt i Tåstrup.

Få viden om

Supervision

Konsultation

Den Motiverende Samtale

Kriminalitetspræventivt arbejde


Facebook